‘Zoals Esther mij begeleid heeft, wil ik ook mijn leerlingen begeleiden’

Vlnr: Melissa Fitters, Alexander Visser en Esther van de Burgt.
Wie denkt dat deeltijdstudenten hun studie er wel ‘even bij doen’ heeft het mis. Dit is een groep die héél veel ballen hooghoudt: werk, gezin, studie, sociaal leven… Dat er dan wel eens een bal valt, zeker tijdens of na de roerige coronaperiode, is begrijpelijk. Op de Pedagogisch Technische Hoogeschool is studentcoach Esther van de Burgt er voor deze studenten. Dankzij NPO-gelden.

Esther geeft deze doelgroep een extra duwtje in de rug. Belangrijk, zeker omdat er door de pandemie meer langstudeerders waren. En dat waarderen PTH-studenten Melissa Fitters (meubelmaker en docent bouwen, wonen, interieur (BWI) op een vmbo) en Alexander Visser (docent BWI en voormalig scheepstimmerman) heel erg.

Waar liepen jullie tegenaan in jullie studie Melissa en Alexander?
Melissa: ‘Ik ben echt een doener. Daarom past meubels maken en het vak BWI perfect bij mij, maar mijn eigen opleiding op het hbo is een stuk theoretischer. Dat schuurde best wel. Dat wat ik in mijn hoofd heb, vertalen naar een verslag op papier…. Dat is voor mij lastig. Eigenlijk ben ik geen hbo-type, maar ik heb deze opleiding nodig om les te kunnen geven. En dát doe ik wel met veel plezier.’

Alexander: ‘Voor corona ben ik een jaar overspannen geweest. De coronacrisis was voor mij dus misschien wel extra heftig. Ook omdat ik ADD heb. Vier uur lang les volgen via een scherm… Dat bleek voor mij niet te doen. Docenten hadden daar niet altijd begrip voor. Gelukkig begreep Esther waar ik mee worstelde en hielp zij mij om een weg te vinden.’

Esther: merk jij dat deze deeltijdstudenten tegen specifieke problemen aanlopen?
‘Ja, zeker. Neem alleen al het feit dat ze naast hun studie vaak fulltime werken. Deze mensen zijn vaak docent én student én werknemer én partner én ouder. Ze hebben een baan, een hypotheek, een gezin: kortom, hun leven is behoorlijk complex. Logisch dat zij behoefte hebben aan een persoon bij wie ze hun verhaal kwijt kunnen.

Daar komt ook bij dat de leerlingen die ze in de klas hebben, door corona op sociaal gebied echt ander gedrag vertonen. Ze gaan eerder over grenzen heen. Ook daar hebben onze studenten hulp bij nodig, want hoe ga je daarmee om? Ik ben er om te zorgen dat ze ergens hun hart kunnen luchten.’

Wanneer sta jij dan voor ze klaar?
‘Natuurlijk plannen we gesprekken in, maar daarnaast ben ik er als het echt nodig is. Zij kunnen mij altijd bellen. Dat vind ik heel belangrijk. Al is het maar een appje als ik weet dat het thuis even niet zo lekker loopt. Alexander trekt zich bijvoorbeeld terug als hij stress heeft, ik weet dat ik juist dan aan de bel moet trekken.’

Alexander: ‘Esther is er echt voor mij geweest, zij heeft zoveel voor mij gedaan. En de dingen die ik van haar geleerd heb, qua betrokkenheid, gebruik ik nu in het contact met mijn eigen leerlingen. Ik weet uit ervaring hoeveel een klein gebaar voor iemand kan betekenen. En dat het superbelangrijk is om een vertrouwensband op te bouwen. Dat principe gebruik ik bijvoorbeeld ook in mijn contact met ouders. Na zeven jaar studie ben ik nu bijna klaar, de vlag mag uit. En dat heb ik echt aan Esther te danken.’

Melissa: ‘Ze was voor mij een stabiele factor in roerige tijden. Door corona wist je even echt niet hoe het allemaal zou gaan lopen. Kon je wel stage lopen? Zelfs in de avond hadden we contact, dat liep allemaal door elkaar. Dankzij haar heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Ik ben bijna klaar, eindelijk!’

Moet deze intensieve begeleiding ook post corona blijven bestaan?
Esther: ‘Zeker, door corona werd het probleem misschien beter zichtbaar, maar het blijft zo dat deze studenten gewoon veel op hun bord hebben. En dat deze praktijkgerichte professionals, die praktijklessen verzorgen, soms vastlopen op een hbo. Terwijl ze het diploma en die bevoegdheid wél nodig hebben om te doen waar ze goed in zijn. We hebben ze voor de klas keihard nodig.’

Verhalenreeks NPO-gelden

  • 28 maart
  • Talentgericht

‘Zoals Esther mij begeleid heeft, wil ik ook mijn leerlingen begeleiden’

Wie denkt dat deeltijdstudenten hun studie er wel ‘even bij doen’ heeft het mis. Dit is een groep die héél veel ballen hooghoudt. Dat er dan wel eens een bal valt, zeker tijdens of na de roerige coronaperiode, is begrijpelijk. Op de Pedagogisch Technische Hoogeschool is studentcoach Esther van de Burgt er voor deze studenten. Dankzij NPO-gelden.

Lees verder
  • 21 maart
  • Talentgericht

‘Bèta Ritme hielp me de hulp te zoeken die ik nodig had’

Begeleiding voor studenten dóór studenten. Bij Fontys Engineering bieden ze op die manier hulp aan studenten die vastlopen. Zij worden een-op-een begeleid door studenten van de opleidingen Toegepaste Psychologie en HRM.

Lees verder
  • 29 november
  • Talentgericht

‘Het taalprobleem is véél groter dan gedacht’

Mede door de coronajaren hebben studenten een achterstand in taal en lopen daardoor vast in hun studie. Wat Fontys daaraan kan en moet doen? Hen nóg beter ondersteunen, vinden Tineke Ausems en Nathalie Ruijssenaars. De NPO-gelden helpen daarbij.

Lees verder
  • 10 januari
  • Talentgericht

‘Anderen helpen kan alleen als je zelf lekker in je vel zit’

Binnen Fontys Pedagogiek besloten ze studentenwelzijn écht op de kaart te zetten: in twee jaar tijd werden meer dan twintig activiteiten georganiseerd, waarbij één zelfs koningin Máxima en onderwijsminister Robbert Dijkgraaf, aanwezig waren.

Lees verder
  • 5 december
  • Talentgericht

Studenten kiezen bewuster dankzij Sneak Preview Kalenders

Zo’n 35 procent van de Fontysstudenten kiest niet meteen de opleiding die bij hen past. Dat moest anders, vonden Cindy Deetman (projectleider Online Proefstuderen) en Rosemarie Moonen (consultant marketing). Zij ontwikkelden de Sneak Preview Kalenders.

Lees verder
  • 16 november
  • Talentgericht

‘De lesstof werd opeens behapbaar’

Ze misten, zeker tijdens de coronapandemie, nét even een stok achter de deur. Marleen Goossens en Jeremy Bos, vierdejaarsstudenten Fontys Sportkunde, liepen daardoor een jaar studievertraging op. Net als tientallen studiegenoten kregen zij hulp van Guido Hartman, een externe studiebegeleider.

Lees verder
  • 8 november
  • Talentgericht

Studentenwelzijn: 'Zet je antennes scherp en vraag door'

De meeste Fontysstudenten fietsen soepel door hun studietijd heen, maar dat geldt niet voor iedereen. Irma Jacobs, docent bij de Fontysopleiding Commerciële Economie, wil het studentenwelzijn verbeteren én beter op de kaart zetten bij collega’s.

Lees verder
  • 27 september
  • Talentgericht

Van diploma-uitreiking on tour tot een bonusmama

Corona lijkt al even geleden, maar het onderwijs merkt nog steeds de gevolgen ervan. Met de zogenoemde coronagelden bood én biedt de overheid hulp. 6 voorbeelden van hoe Fontys ze inzet.

Lees verder

Auteur: TextVast

Reacties

De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.