Onderzoekend

Onderwijs en onderzoek gaan bij Fontys hand in hand. Lectoren, docenten en studenten werken samen met het werkveld aan maatschappelijke vraagstukken - Fontys for Society. Op deze pagina lees je wat dat betekent in de praktijk. 

Meer over de thema's

Nieuws en achtergrond 'Onderzoekend Fontys'

 • 20 februari
 • Onderzoekend

Informatie Ondersteuning Praktijkgericht Onderzoek beter ingericht

Binnen Fontys houden veel collega’s zich bezig met onderzoek en daar komt veel bij kijken. Om onze onderzoekers te ondersteunen is de portal Ondersteuning Praktijkgericht Onderzoek (OPO) ingericht. Recent is deze portal verhuisd naar de nieuwe SharePoint online-omgeving.

Lees verder
 • 19 februari
 • Talentgericht
 • Onderzoekend
 • Uitgelicht

Fontys innoveert met technologie - jouw idee is geld waard 

Fontys roept medewerkers en studenten op om ideeën in te dienen waarbij technologie wordt ingezet om het onderwijs te verbeteren. Goede ideeën worden beloond met een subsidie van 4000 euro.

Lees verder
 • 18 januari
 • Onderzoekend

Lectoratenplan brengt ‘focus en massa’ in onderzoek

Na maanden voorbereiding ligt er een lectoratenplan op hoofdlijnen. Doel van dit plan is te komen tot een samenhangend onderzoeksportfolio waarmee Fontys invulling kan geven aan kennisthema’s en de onderzoeksinzet gericht kan laten groeien.

Lees verder
 • 5 december
 • Onderzoekend

Pronken met praktijkgericht onderzoek

Praktijkgericht onderzoek neemt een steeds belangrijkere plaats in bij Fontys. Een totaalbeeld van alle onderzoeksinformatie ontbreekt vooralsnog. Melanie Tinus brengt daar verandering in, met behulp van een projectteam met medewerkers én studenten, onder wie Sven Xhofleer.

Lees verder

Boegbeelden

  Danae Bodewes, onderzoeker Learning Society

  Hoe kun je nieuwsgierigheid en ondernemerschap bij studenten prikkelen en verder ontwikkelen? Dat onderzoekt Danae Bodewes. Ze zette onder meer de leerlijn ‘de ondernemende student’ op.

  Lees meer

  Gerard Schouten, lector AI en Big Data

  Data spelen een sleutelrol in het werk van Gerard Schouten. Ze bevatten veel meer informatie dan je kunt bedenken en dat is een spannend idee. Big Data kunnen bijdragen aan uitdagend en actueel onderwijs, is zijn visie.

  Lees meer

  Bart Wernaart, lector Moral Design Strategy

  Hoe krijgen we de menselijke maat terug in geavanceerde technologie? Dat is de kernvraag van het lectoraat van Bart Wernaart. Hij wil een brug slaan tussen technologie, maatschappij en ethiek.

  Lees meer

Meedoen of meer weten?

Welke initiatieven zijn er bij Fontys rond het thema 'onderzoek'? Van netwerken en websites tot projecten en programma's? Klik hier rechts op de button voor een handig overzicht.

Extra inspiratie: zien en luisteren

Fontys onderzoekt: Smartscan

In de videoserie ‘Fontys Onderzoekt’ vragen we onderzoekers, werkveldpartners en studenten naar hun betrokkenheid bij dit onderzoek en wat het bijdraagt aan de maatschappij.

Smartscan
Smartscan is een geïnstrumenteerde handschoen die een schat aan informatie oplevert voor orthopedisch technologen. Associate lector en initiatiefnemer van dit onderzoeksproject Fred Holtkamp legt in deze video uit wat de smartscan is en wat de sensoren in deze handschoen toevoegen aan het orthopedische vakgebied.

Ontwikkelmogelijkheden

 • Wendbaar
 • Talentgericht
 • Onderzoekend
 • Duurzaam

Generative Artificial Intelligence (GAI)

GAI raakt ons allemaal. In ons dagelijks werk, maar ook hoe de beroepen waarvoor we opleiden er in de toekomst uitzien. In deze brochure vind je de uitdagingen voor het onderwijs, Fontys richtlijnen en overwegingen en adviezen t.a.v. GAI.

Locatie
Lees verder
 • Onderzoekend

Inclusive Deep Dive voor onderzoekers

Wil jij een stevige kennisbasis over inclusie en diversiteit? Ben je op zoek naar een concrete aanpak hoe je inclusie (op verschillende niveaus) als basis in je eigen organisatie en als onderzoeker toepast én daarmee je eigen veranderopgave kunt activeren? Dan is de deze Inclusive Deep Dive iets voor jou!

Locatie
Eindhoven
Duur
5 bijeenkomsten
Startdatum
12 september
Lees verder
 • Onderzoekend

Intervisie voor lectoren

Waar loop jij tegen aan in jouw rol als lector? Samen met een kleine groep collega lectoren binnen Fontys ga je, onder begeleiding van een ervaren facilitator, aan de slag rondom vraagstukken uit jouw dagelijkse praktijk.

Locatie
Eindhoven
Duur
4 bijeenkomsten
Startdatum
18 januari
Lees verder
 • Wendbaar
 • Talentgericht
 • Onderzoekend

Post-bachelor Talentprofessional

Wil jij ontdekken hoe jij jouw expertise op talentontwikkeling in korte tijd vergroot? Maar daarnaast hoe jij met talentinterventies binnen jouw team zorgt voor meer betrokkenheid, bevlogenheid en werkgeluk? Dan is dit het moment om jezelf in te schrijven voor de post-bachelor Talentprofessional.

Locatie
Eindhoven
Duur
6 dagen
Startdatum
27 november
Lees verder