Arian Steenbruggen: ‘Praktijkgericht onderzoek is juist nu keihard nodig’

Arian Steenbruggen: 'Het idee dat praktijkgericht onderzoek “een hobby voor erbij is”, is echt passé.'
Het hbo is goed op weg met het praktijkgericht onderzoek, en kreeg zelfs 100 miljoen euro extra van de minister, maar er zijn nog grote stappen te zetten, zegt Arian Steenbruggen, lid van het cvb van Fontys. ‘We moeten er nu voor gaan staan.’

Op het managementevent van 24 november ga jij spreken over “leidinggeven aan onderzoek”. Waarom dat thema?
‘In het hbo is het nog niet altijd vanzelfsprekend dat je een behoorlijke tijd van je werkweek aan onderzoek besteedt, naast je onderwijstaak. Op een universiteit is dat wel en zijn onderwijs en onderzoek met elkaar vervlochten. Er is leiderschap van iedereen nodig om onderwijs en onderzoek in het hbo, net als op de universiteit, meer hand in hand te laten gaan.

Het idee dat praktijkgericht onderzoek “een hobby voor erbij is”, is echt passé. We moeten er nu voor gaan staan.’

Waarom is praktijkgericht onderzoek juist nu zo belangrijk?
‘Praktijkgericht onderzoek is keihard nodig bij het beantwoorden van huidige complexe vraagstukken uit de maatschappij. Met alleen kennis vanuit fundamentele wetenschap los je wicked problems niet op. Er is al heel veel kennis beschikbaar ten aanzien van bijvoorbeeld de klimaatverandering. Maar hoe we die kennis gaan inzetten om daadwerkelijk tot bijvoorbeeld de klimaatdoelstellingen 2030 te komen, dat komt slecht van de grond.

Ik zie hier bij Fontys dat onderzoekers met een enorme bevlogenheid samen met studenten en het werkveld bezig zijn met oplossingen voor de grote transities die nu nodig zijn: energie, mobiliteit, circulaire economie. Zij brengen de wetenschap naar de praktijk. Je hebt daar de hele kennisketen bij nodig, ook het mbo overigens. Het onderzoek helpt bovendien om kennis van docenten en studenten en onderwijsprogramma’s up-to-date te houden.’

Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf trekt 100 miljoen euro extra uit voor de doorontwikkeling van praktijkgericht onderzoek. Is dat genoeg?
‘Dat had misschien meer gekund en is nog niet in verhouding met wat universiteiten krijgen, maar het is wél een publieke erkenning voor het belang van praktijkgericht onderzoek. Daar kunnen we mee aan de slag, om praktijkgericht onderzoek verder uit te breiden en ervoor te zorgen dat het segment steeds groter wordt.

Zeker is dat het praktijkgericht onderzoek in de lift zit. Regieorgaan SIA, dat subsidies aan praktijkgericht onderzoek verdeeld, is de afgelopen jaren enorm gegroeid en ook vanuit Europese programma’s komt steeds meer geld richting praktijkgericht onderzoek, net als vanuit het NGF (groeifonds), de NWA (nationale wetenschapsagenda) en het KIC (topsectorenbeleid).’

Wat is jouw persoonlijke drive voor onderzoek?
‘Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in milieu en duurzaamheid en studeerde milieukunde en geologie. Uiteindelijk kwam ik erachter dat ik me niet op één stukje wilde richten, maar me met alles wilde bemoeien. Zo kwam ik in leidinggevende functies terecht. Mijn drive is om onderzoek en onderwijs te faciliteren.

Dat er iets moet veranderen, natuurlijk weten we dat al lang. Ik schreef dertig jaar geleden al over het stikstofprobleem voor mijn studie. We moeten nu de transitie maken, waarvoor het praktijkgericht onderzoek nodig is. Het moet nu echt gebeuren.’

Auteur: Petra Merkx

Reacties

De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.

Bekijk de ontwikkelmogelijkheden voor onderzoek

  • Onderzoekend

Fontys Leergang Praktijkgericht Onderzoek

In deze leergang vergroot je kennis en vaardigheden t.a.v. methodologisch verantwoord en gestructureerd werken t.a.v jouw eigen onderzoeksvoorstel/ casus. Je werkt, onder begeleiding van een aantal Fontys-experts, toe naar een kwalitatief voldoende onderzoeksvoorstel waarmee subsidie verworven kan worden uit de tweede of derde geldstroom en waarmee impact gerealiseerd kan worden.

Locatie
Eindhoven
Duur
9 bijeenkomsten
Startdatum
19 september
Lees verder
  • Onderzoekend

Training Research Data Management

De training RDM richt zich op onderzoekers bij Fontys die meer kennis en vaardigheden willen ontwikkelen rondom het veilig, duurzaam en gestructureerd beheren en het verwerken van onderzoeksgegevens (research data).

Locatie
Online
Duur
3 dagdelen
Lees verder
  • Onderzoekend
  • Talentgericht

Scope voor lectoren

Als lector zorg je voor verbetering van de kwaliteit van het onderwijs en voor innovaties binnen het werkveld door het initiëren en coördineren van praktijkgericht, wetenschappelijk onderzoek. Ook het verkrijgen van draagvlak, tactisch beïnvloeden, projectmanagement, kennis van Fontys en een groot netwerk is hierbij belangrijk. Scope voor lectoren helpt jou om zaken in beweging te brengen!

Locatie
Externe locatie
Duur
6 trainingsdagen (incl. 2 overnachtingen)
Lees verder
  • 28 april
  • Wendbaar
  • Onderzoekend

It takes two to tango, de rol van bruggenbouwer

Fontys werkt steeds meer samen met het werkveld. Daarbij is een sleutelrol weggelegd voor "bruggenbouwers". Om verder te kunnen ontwikkelen in deze rol, biedt Fontys een ontwikkeltraject aan voor bruggenbouwers.

Lees verder