Sofie Moresi, Wendbare Professionals

Sofie Moresi is programmaleider Wendbare Professionals (voorheen Docentprofessionalisering) en docent-onderzoeker. Samen met haar team ontwierp zij 8 rollen waarin professionals van Fontys zich verder kunnen ontwikkelen, met hun team of op persoonlijk vlak.

‘Deze rollenbenadering en de aandacht voor professionele ontwikkeling maakt dat professionals wendbaarder kunnen zijn en daardoor beter inspelen op nieuwe vraagstukken uit het onderwijs, onderzoek of de maatschappij’, vindt programmaleider Sofie Moresi. Voor het programma Wendbare Professionals zette zij de lijnen uit op basis van literatuuronderzoek en interviews met diverse collega’s, onderzoekers en ontwikkelexperts.

Water bij de wijn

Nu het resultaat er is, lijkt het alsof alles van een leien dakje is gegaan, maar integendeel: eerst waren er drie rollenmodellen vanuit de perspectieven: onderwijs, onderzoek en arbeidsmarktcommunicatie. ‘Het kostte dus afstemming en water bij de wijn doen voor alle partijen.’ Sofie is trots op de integrale benadering waartoe zij zijn gekomen, omdat alle Fontyscollega’s zich hierin kunnen herkennen. Of zij nu werken aan onderwijs, onderzoek of de ondersteuning hiervan.

Sofie wil vooral anderen inspireren in een open houding, zichzelf blijven ontwikkelen en leren van anderen en het andere perspectief. ‘Ik wil graag een bijdrage leveren aan de lerende en onderzoekende community van Fontys en onze partners (in welke rol dan ook). Mooi is dat je nu ook terecht kunt op Fontys Hub - de Ontwikkel jezelf-pagina - waar je meteen de vele ontwikkelinitiatieven per rol kunt terugvinden en aan de slag kan.’

Bruggenbouwers

Daarnaast doet Sofie onderzoek naar de rol van de bruggenbouwer in learning communities. Bij Fontys leren en werken docenten en studenten namelijk steeds vaker samen met en in de beroepspraktijk. ‘Deze bruggenbouwers hebben een sleutelpositie in het ontwikkelen van deze (hybride) leeromgevingen en samenwerkingen.’

Het is een nieuwe, groeiende rol die volgens Sofie nog ondersteuning vraagt en waarin we nog veel kunnen leren om niet telkens het wiel opnieuw te hoeven uitvinden. Bij de Sporthogeschool heeft zij zich in deze rol ontwikkeld en gebouwd aan de Partnerships Sportkunde. Inmiddels is er een samenwerking tussen 10 gemeentes waar 400 professionals in opleiding (werkplek)leren.

Contact

Lees meer

  • 28 april
  • Wendbaar
  • Onderzoekend

It takes two to tango, de rol van bruggenbouwer

Fontys werkt steeds meer samen met het werkveld. Daarbij is een sleutelrol weggelegd voor "bruggenbouwers". Om verder te kunnen ontwikkelen in deze rol, biedt Fontys een ontwikkeltraject aan voor bruggenbouwers.

Lees verder