Verruim je (onderwijs)blik met allerlei ‘diversity’- activiteiten in oktober

Campus Stappegoor in Tilburg.
"Inclusief en Toegankelijk" is een van de speerpunten in het beleid van Fontys. Daarvoor zijn er allerlei initiatieven bij Fontys en die krijgen in de maand oktober extra aandacht. 'Doe mee en verruim je blik', zegt programmamanager Inclusieve Samenleving Cheryl McDowall.

Een maatschappij waarin iedereen meedoet, iedereen zich thuis voelt en alle stemmen gehoord worden. Dat is een inclusieve samenleving en dat wil Fontys ook graag binnen haar muren bereiken.

Cheryl McDowall
Cheryl McDowall

Cheryl McDowall benadrukt dat het onderwerp iedereen raakt. ‘Of je nu werkzaam bent aan de balie, in een lectoraat, voor een groep studenten staat, coacht of student bent: iedereen heeft ermee te maken. Diversiteit en inclusie leeft, maar moet nog veel meer gaan leven binnen Fontys.’

Diversity Day 3 oktober
Om te beginnen is er de Fontys Diversity Day op 3 oktober. Dat is een jaarlijks terugkerend evenement voor het onderwijs. Op die dag kunnen studenten en medewerkers in Eindhoven verschillende workshops volgen, bijvoorbeeld over Inclusive leadership of over bias in AI (deze twee activiteiten worden georganiseerd door ID+ van Fontys ICT.)

In het avondprogramma in Eindhoven staat het Living Labels Theater centraal. Bestuursvoorzitter Joep Houterman opent deze avond. Vooraf kun je nog mee-eten (eigen bijdrage) als je je aanmeldt. Het belooft een indrukwekkende avond te worden, aldus de organisatie. Lees er alles over via deze link.

Bias in AI
Bias in AI

Workshop Onbewust vooroordeel 4 oktober
Ons brein krioelt van de vooroordelen, aannames en stereotypen.Ons brein is onophoudelijk bezig met het labelen en sorteren van de wereld en de mensen om ons heen. Hoe doen we dat eigenlijk? Dat classificeren van mensen, kan dat kwaad en zo ja, wat kunnen we eraan doen? Dat leer je in deze training.

De training vindt plaats in gebouw P8 in Tilburg van 14.00 tot 16.00 uur (ruimte 3.33). Schrijf je in door een e-mail te sturen naar s.deruiter@fontys.nl.

De Witte Stok op 10 oktober
Op campus Stappegoor in Tilburg kunnen Fontysmedewerkers en -studenten op 10 oktober zelf ervaren hoe het is om te leven met blindheid of slechtziendheid. Dit kan tijdens het Inclusiecafé van 12.00 tot 14.00 uur, dat als thema De Witte Stok heeft.

Dit thema is gekozen vanwege internationale Dag van De Witte Stok (op 16 oktober), waarin de organisatoren begrip willen kweken voor mensen met een visuele beperking in de openbare ruimte. Meld je aan via deze link.

Openbaar college over inclusieve taal op 12 oktober

De samenleving verandert voortdurend en onze taal beweegt mee. Soms levert dat ongemakkelijke situaties op, want wat kun je nog wél zeggen en wat doet mensen pijn? Daarover gaat het openbaar college Inclusief taalgebruik, op zoek naar de juiste woorden.

Docent-onderzoekers Elizabeth Venicz en Ilonka van der Sommen zijn gespecialiseerd in inclusief taalgebruik, inclusie en diversiteit. Aan de hand van voorbeelden en verhalen dagen zij je uit om mee te zoeken naar passende woorden en beelden.

Het college is gratis toegankelijk, maar wel graag vooraf aanmelden. Dat kan hier.

Auteur: Petra Merkx

Reacties

De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.