-
9 juli
- Duurzaam
-
Uitgelicht
Van goede bedoelingen naar zichtbare beweging

Waarom dit nú nodig is
De wereld verandert. Dat merken we aan het klimaat, de uitputting van grondstoffen en groeiende sociale ongelijkheid. Thema’s die vragen om professionals die niet alleen weten wat er speelt, maar ook durven handelen. Fontys wil studenten opleiden tot changemakers met lef en vakmanschap. Mensen die bijdragen aan een toekomst die werkt, voor mens, maatschappij en planeet. Om dat waar te maken, moet duurzaamheid terugkomen in alles wat we doen: in onderwijs, onderzoek, bedrijfsvoering en gedrag. Precies dat is de opdracht van het Green Office. Versnellen, verbreden en zichtbaar maken. Niet alleen, maar samen met instituten, diensten, studenten en medewerkers.
“Duurzaamheid is geen project, maar een manier van kijken. Naar onderwijs. Naar onderzoek. Naar onszelf.”
De eerste contouren van een beweging
In het eerste jaar is een stevig netwerk ontstaan van instituten die meedoen, experimenteren en van elkaar leren. Van circulaire ontwerpmodules en het toepassen van nudging om gedrag te beïnvloeden tot opleidingen waarin duurzaamheid al een vast onderdeel is. We zijn begonnen. Met vallen en opstaan.
Op 11 juni kwamen medewerkers van negen instituten samen voor de eerste gezamenlijke bijeenkomst. Een verkenning: waar staan we? Wat werkt al goed? En waar lopen we tegenaan? Het leverde herkenbare vragen op. Wat verstaan we eigenlijk onder duurzaamheid? Hoe past het in een overvol curriculum? En hoe zorgen we dat het niet afhankelijk blijft van een paar enthousiaste aanjagers? Wat is er nodig om geen stapjes vooruit te zetten, maar sprongen? Commitment van de top, meer lef en durf en tools om de inspanningen meetbaar te maken.
Lef, creativiteit en samenwerking
Onze plek op de SustainaBul 2024 laat zien dat we vooruitgaan, maar ook dat er nog veel te winnen is. Fontys is gestegen op de ranglijst, maar hoort nog niet bij de koplopers. Andere hogescholen laten zien hoe structurele verankering en meetbaarheid daarbij kunnen helpen.
Toch is dit geen verhaal over scores. Het is een verhaal over beweging. En die beweging is ingezet. De ambitie is helder: in 2029 is duurzaamheid verankerd in alle curricula. Dat vraagt lef, creativiteit en samenwerking.
“Het zou geweldig zijn als duurzaamheid de komende jaren in alle opleidingen bij Fontys is verankerd. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan en vraagt tijd, aandacht en afstemming. Door hierbij goed samen te werken kunnen we dat waarmaken en voorkomen we dat iedereen zijn eigen wiel uitvindt. Samenwerking tussen instituten, diensten en CoE’s/KC’s is volgens mij de sleutel.” – Frans Möhring, lid cvb Fontys
Klein doen is ook groot doen
Echte mensen maken het verschil. Zoals bij Social Work, waar studenten werken aan lokale duurzaamheidsvraagstukken. Of in een techniekopleiding, waar circulariteit tastbaar wordt doordat studenten producten uit elkaar halen en analyseren. Ook binnen een dienst wordt geëxperimenteerd met gedragsprikkels, die helpen om het energieverbruik te verlagen. Geen grote woorden, maar kleine stappen die impact maken. (Tekst loopt door onder foto.)

Foto: (vlnr) Harmen Goedhart (Journalistiek), Mark Muthumaricar (ICT) en Ruben van Ess (Toegepaste Psychologie)
De beweging groeit. Doe je mee?
We zoeken geen superhelden. Wel mensen die willen bijdragen. Door iets te delen. Iets te proberen. Of simpelweg het gesprek aan te gaan. Fontys Green Office ondersteunt, verbindt en helpt je verder. En zie je iets moois gebeuren binnen je team of opleiding? Laat het ons weten. Samen maken we zichtbaar wat werkt en wat beter kan. Tip van de dag uit de bijeenkomst op 11 juni: “Gebruik humor. Maak van duurzaamheid geen probleem, maar maak het leuk en licht.”
Dit is pas het begin
De duurzaamheidsbeweging bij Fontys groeit. Niet als verplicht nummertje, maar van binnenuit. Omdat het past bij wie we zijn. Omdat het hoort bij de wereld waar onze studenten straks in werken. En omdat er geen tijd te verliezen is.