5 deuren die leiden naar ontwikkeling bij Fontys

Je hebt het vast al vaker gelezen. Dat de wereld om ons heen verandert en ons onderwijs en onderzoek dus ook. En dat het belangrijk is om je mee te kunnen blijven bewegen. Een bepaalde basishouding is daarbij belangrijk, je bent nieuwsgierig, wilt leren, staat open voor nieuwe inzichten. En jezelf ontwikkelen is daarin ook essentieel. 

En dat ontwikkelen, zit ‘m enerzijds in kleine leermomenten, zoals Sofie Moresi in haar 9 tips al naar voren liet komen. En anderzijds in cursussen, trainingen, opleidingen enzovoorts. Gelukkig krijgen we bij Fontys allemaal tijd en budget om te werken aan onze ontwikkeling. Alleen is het soms makkelijker gezegd dan gedaan, ontwikkelen. Daarom hieronder 5 deuren die je kunt openen om aan de slag te gaan.

En wil je je een dag lang (of een halve dag) laten onderdompelen in wat we we bij Fontys doen op het gebied van een leven lang leren en ontwikkelen? Kom dan langs op het event 'Leren en ontwikkelen, dat smaakt naar meer...' op donderdag 21 maart 2024. Lees hier meer en meld je uiterlijk 10 maart aan!

1. Start met de 8 Fontysrollen

Fontys ontwikkelde een set van acht herkenbare rollen, die helpt bij je ontwikkeling. Door helder te krijgen welke rollen bij je passen, krijg je ook meer zicht op waar jouw ontwikkelingskansen liggen. Lees daarom eens meer over deze praktische en laagdrempelige Fontysrollen. Doe de test, bestel een spel en ga zelf of met je collega’s eens aan de slag.

Aan de slag met de 8 Fontysrollen

2. P&O is de ingang voor leren en ontwikkelen

Oké, je wilt aan de slag met ontwikkeling. Heb je nog even helemaal geen beeld van wat er is en wat je kunt gaan doen? Start dan eens met een bezoek aan de P&O Portal ‘Leren & Ontwikkelen’. Hierop vind je alles over ontwikkelen als individu, team of op het gebied van leiderschap. Concrete tools, tips, enzovoorts. Ook kun je hier makkelijk contact zoeken met iemand van het team Learning & Development bij de Dienst P&O.

Lees alles over leren & ontwikkelen

3. Praat met je leidinggevende

Eigenlijk is je leidinggevende het aanspreekpunt als het gaat om jouw ontwikkeling. Met hem of haar bespreek je je wensen, je doelen en ambities. Klein en groot. Ook maak je in dit ontwikkelgesprek afspraken over de tijd die je hieraan kunt besteden en de kosten die je gaat maken.

Lees meer over je ontwikkelcyclus

4. Ontdek workshops en trainingen op Fontys Hub

Op Fontys Hub vind je de ‘Ontwikkelzoeker’. Hier staan allerlei ontwikkelinitiatieven, van cursussen tot e-learnings en workshops tot webinars. Soms zijn ze gratis, en zo niet, dan regel je met je leidinggevende budget en tijd voor jouw ontwikkelinitiatief.

Naar het Fontys ontwikkelaanbod

5. Van hbo-cursus tot master: Fontys Pro

Zoek je iets meer dan een workshop of training? Neem dan eens een kijkje op Fontys Pro. Daar bieden we opleidingen, masters en hbo-cursussen aan voor professionals. Uiteraard kun je als medewerker van Fontys hier ook terecht. Iets gevonden? Dan ga je hiermee naar je leidinggevende en kijk je samen wat de mogelijkheden zijn.

Check Fontys Pro

OK, nog één uitsmijter...

De zesde deur zou je kunnen zeggen. Sluit je aan bij een Teams community. Binnen Fontys zijn er verschillende communities natuurlijk, maar deze 3 zijn sowieso interessant om je misschien bij te voegen.

1. Community leidinggevenden
Dit is dé plek waar je andere leidinggevenden binnen Fontys kunt vinden. Hier deel en lees je ervaringen uit de praktijk, kun je vragen stellen aan elkaar, kwesties voorleggen, interessante artikelen, boeken of workshops delen enzovoorts. Kortom: een plek voor en door leidinggevenden. Al 100 collega's gingen je voor.

Naar de community

2. Community ambassadeurs van ontwikkeling
Vanuit het programma Wendbare Professionals is er een teamskanaal opgezet met daarin ambassadeurs van leren en ontwikkelen vanuit heel Fontys. Collega's die het gedachtegoed van Wendbare Professionals (denk aan de 8 Fontysrollen bijvoorbeeld) een warm hart toedragen en zich hiermee actief willen bezighouden binnen hun dienst of instituut. Interesse? Stuur een mailtje naar wendbaar@fontys.nl, dan word je toegevoegd!

3. Community bruggenbouwers
Ben je een bruggenbouwer? Deze community zit vol enthousiaste, ervaren en minder ervaren, bruggenbouwers uit verschillende sectoren en organisaties,. Ze verbinden met elkaar op het vlak van specifieke 'bruggenbouwers-vraagstukken'. Deze community geeft je een netwerk dat je inspireert, stimuleert, motiveert enactiveert in jouw rol als bruggenbouwer

Naar de community

Natuurlijk zijn er buiten deze zes deuren, nog veel meer ingangen naar ontwikkeling bij Fontys. Dus praat erover met je collega's, je leidinggevende en thuis. Want ontwikkelen zit 'm vaak veel meer in de kleine momenten gedurende de dag dan in een diploma of certificaat. Ga ervoor en maak het prioriteit in 2024.

Lees meer verhalen over jezelf ontwikkelen bij Fontys

  • 24 februari
  • Wendbaar

9 ontwikkeltips uit de 'Wereld van Sofie'

Lukt het jou en je team om goed om te gaan met alle veranderingen in ons werk? De ontwikkelingen op het gebied van onderwijs, onderzoek en organisatie gaan hard. Het is soms lastig om je telkens weer aan te passen. Voor Sofie Moresi is dit ook een continue uitdaging. Op basis van haar onderzoek en inzichten geeft ze negen laagdrempelige ontwikkeltips. Doe er je voordeel mee.

Lees verder
  • 26 februari
  • Wendbaar

Goed leiderschap: ‘Je hoeft niet perfect te zijn’

Fontys zet in op goed leiderschap, bijvoorbeeld door trainingen aan te bieden en het leiderschapsprogramma. Maar wat is goed leiderschap? Wat heb je nodig en hoe blijf je authentiek? Daarover vertellen deze drie managers.

Lees verder
  • 22 februari
  • Wendbaar

20 jaar Francis bij Fontys: altijd in beweging blijven

Fontys stimuleert de ontwikkeling van haar medewerkers en collega Francis Schoevers maakte daar dankbaar gebruik van. Zij ontwikkelde zich in de afgelopen 20 jaar van administratief medewerker naar onderwijskundige en coach. Benieuwd? Lees haar verhaal.

Lees verder

Auteur: Marjolein Verschuuren

Reacties

De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.